Et tilbakeblikk på første toårige periode med NUSO

I 2018 ble NUSO omorganisert til å være et toårig prosjektorkester, hvor musikerne spiller i orkesteret i to år om gangen. De skulle møtes til totalt fire orkestersamlinger på ulike steder i landet. Det var stor spenning knyttet til hvordan det nye tilbudet ble tatt imot, og hvordan prosjektperioden skulle gjennomføres i praksis. 

27. juli – 4. august i år var NUSO, kullet 2018-2019, samlet for fjerde og siste gang i Tallinn, Estland. Det markerte slutten på historiens aller første toårige prosjektperiode med NUSO, og det var liten tvil om at omleggingen til toårig periode var vellykket. 

Det var en tydelig sammensveiset gjeng som tok avskjed i Tallinn, og de mange tårevåte klemmene var et synlig bevis på de sterke båndene som har blitt til gjennom to år, fire samlinger, utallige øvingstimer, et stort repertoar, huskonserter, quizer, lek og alvor.

Her er et tilbakeblikk på de fire samlingene med NUSO i 2018 og 2019: 

Den aller første toårige NUSO-perioden ble forventningsfullt sparket igang med samling på Grenland folkehøgskole i Porsgrunn 23. juni – 1. juli i 2018. Konserter i Arendal kulturhus og i Ibsenhuset, Skien. Orkesteret spilte Nikolaj Rimskij-Korsakovs Scheherazade, Richard Strauss’ Obokonsert med solist Marion Walker, og John Williams’ musikk fra E.T – Adventures on Earth. NUSOs faste dirigent og kunstneriske leder Torodd Wigum dirigerte konsertene.

Orkesteret møttes igjen til høstsamling i Bodø 4. – 7. oktober, og avsluttet samlingen med konsert i vakre Stormen konserthus. På programmet stod film- og spillmusikk, til stor glede for en fullsatt konsertsal. Repertoaret bestod av utdrag fra filmene Star Wars, Harry Potter, E.T., Schindlers liste, Flåklypa, Pirates of the Caribbean og Super Mario. Dirigent på konserten var Jan-Erik Hybertsen.     

Tredje samling med NUSO fant sted på Ålesund folkehøgskole i påsken, 12. – 17. april 2019. For aller første gang samarbeidet Norsk Ungdomssymfoniorkester med NUK – Norges Ungdomskor. I anledning den store begivenheten fikk vi med oss selveste Grete Pedersen til å dirigere på konserten i Ålesund kirke. NUSO spilte utdrag fra Geirr Tveitts Hundrad Hardingtonar, Luciano Berios’ Rendering, Ludvig Irgens-Jensens Passacaglia samt Joseph Haydns Te Deum sammen med Norges Ungdomskor (med spesialskrevet arrangement fra Bjørn Morten Christophersen). 

For å markere avslutningen på NUSOs aller første toårige prosjektperiode, dro orkesteret i sommer på utenlandstur til Tallinn i Estland. Her fikk musikerne jobbe med estiske instruktører, og fikk bryne seg på både norsk, estisk og russisk musikk. Resultatet ble fremført på konserter i Jõhvi og i Tallinn, og det var ingen tvil om at NUSO-musikerne imponerte stort i Estland. Repertoaret besto av Ludvig Irgens-Jensens Passacaglia, Johannes Hanssens Valdresmarsj, Eduard Tubins Estonian Dance Suite, og Pjotr Tsjaikovskijs symfoni nr. 5. Vår egen Torodd Wigum var tilbake som dirigent på samlingen. 


Er du interessert i å være med i NUSO? Neste toårige periode går fra 2020 til 2021, og åpner for påmeldinger i desember i år. Søknadsfrist er 15. januar 2020. Følg med på nettsiden eller Facebook for nyheter og oppdateringer om påmelding. 

Foto: Sindre Lyslo, Even Tømte, Tobias Rade Evensen, Oline Grimstad, Espen Johansen & Christine Bratlie.

Leave a Reply