NUSO-turné 2020

Årets NUSO-samlinger er som kjent utsatt ett år på grunn av koronapandemien. Det synes vi alle er veldig trist, og vi lanserer derfor vårt alternative NUSO-opplegg: NUSO-turné 2020!

NUSOs kunstneriske leder og dirigent, Torodd Wigum, reiser ut på Norges-turné og besøker fem ulike byer for å hilse på deltakerne der de bor. Turneen starter i Trondheim 8. august, og avsluttes i Oslo 13. august. 

På hvert av stedene vil det bli avholdt et tre timer langt seminar, hvor deltakerne får spille sammen og bli kjent med andre NUSO-musikere fra nærområdet. Deltakerne skal i tillegg lage en digital fremføring av et av stykkene som de skulle ha spilt på årets sommersamling. De får også muligheten til å møte og snakke med instruktørene og instrumentgruppene sine gjennom videomøter på nettet.

Ideen med turneen er å gi NUSO-deltakerne et musikalsk tilbud i år også, på tross av at årets ordinære orkestersamlinger er utsatt.  

– Da årets sommersamling for NUSO dessverre måtte utsettes til neste år, sto det for meg som svært viktig, ja helt essensielt, at vi måtte få til «noe» også i 2020. Av hensyn til våre kjære, unge, talentfulle og dyktige orkestermedlemmer. Derfor er jeg utrolig glad for å legge ut på «NUSO-turné 2020» i august! Jeg ser veldig fram til å møte alle sammen i nærheten av der de bor: i Trondheim, Bergen, Sandnes, Kristiansand og Oslo. Vi skal gjennomføre etter gjeldende smittevernregler, møtes og få hilst på hverandre og aller viktigst: Vi skal spille sammen! Også i 2020! Jeg gleder meg, sier Torodd Wigum, kunstnerisk leder og dirigent for NUSO.

Daglige oppdateringer og stemningsrapporter fra turneen postes på sosiale medier, så følg med!

Torodd Wigum, for anledningen ikledd flunka ny NUSO-T-skjorte, er klar for turné!

NUSO flytter toårsperioden ett år fram i tid

På grunn av koronakrisen ble ikke året 2020 slik vi hadde sett for oss. De siste ukene har vi forsøkt å finne løsninger for å kunne gjennomføre NUSO-samlingen i sommer. Det har dessverre vist seg vanskelig å både tilrettelegge for smitteverntiltak og samtidig lage et godt nok sosialt og musikalsk tilbud til orkesteret. Vi ønsker å gi et så godt og fullverdig tilbud som mulig, og har derfor i dag tatt beslutningen om å utsette årets sommersamling til neste år. Vi utsetter også årets høstsamlingen ett år frem i tid. Det var planlagt å bygge videre på repertoaret og arbeidet fra sommersamlingen, og vi synes det er lite gunstig at orkesteret møtes for første gang på en såpass kort og intensiv samling som det høstsamlingen er.  

Dette betyr at hele NUSOs toårsperiode blir forskjøvet ett år fram i tid. Vi kommer fortsatt til å gjennomføre alle de fire NUSO-samlingene, bare et år senere, altså i 2021 og 2022. Vi jobber nå med å ombooke overnatting, konsertsaler og andre avtaler. Vi kommer tilbake med endelige nye datoer for samlingene, men vi prøver å legge de til ca de samme datoene som var planlagt i den opprinnelige toårs-perioden. 

Alle som er tatt ut til å være med i NUSO 2020-2021 vil fortsatt kunne være med helt fram til 2022, selv om noen da vil være over den øvre aldersgrensa. Samtidig har vi forståelse for at ikke alle kan være med helt fram til 2022, f.eks. på grunn av studier, flytting eller andre ting. 

Det var en vanskelig og trist avgjørelse å utsette årets NUSO-samlinger, og vi forstår at orkesteret synes det er leit. Det er spesielle tider vi er inne i, og vårt viktigste fokus er selvsagt trygghet og helse for alle de involverte. Vi vil oppdatere deltakerne på mail når vi har mer informasjon om samlingene. Vi legger også ut informasjon her på nettsidene og på Facebook.

Vi ser fram til fire flotte orkestersamlinger i 2021 og 2022!

Norsk Ungdomssymfoniorkester 2020-2021 er klart!

15. januar gikk fristen ut for å søke NUSO 2020-2021, og vi fikk inn rekordmange søknader fra unge musikere over hele landet. Hele 164 ungdommer sendte inn søknad og prøvespill, og vi har nå omsider lyttet oss gjennom alle de innsendte opptakene. 

Søkerne i år var ikke bare mange, men de holdt også et veldig høyt musikalsk nivå. Det har vært vanskelig å velge ut hvem som får bli med i orkesteret og ikke, men vi er nå klare til å presentere orkestermedlemmene i NUSO 2020-2021. 

Listen, den finner du her.

Orkesteret møtes for første gang på sommersamling i Hønefoss 8. – 16. august, hvor de blant annet skal spille Camille Saint-Saëns spektakulære orgelsymfoni sammen med organist Hannah Marie Carding. Dirigent er Torodd Wigum. Avslutningskonserten i Oslo 16. august vil være en del av det offisielle festivalprogrammet til Oslo Kammermusikkfestival. 

Til samlingen i Hønefoss har vi fått med oss et stjernelag av instruktører fra de norske profesjonelle symfoniorkestrene: 

1. fiolin: Øyvind Fossheim,
2. fiolin: Baard Winther Andersen
Bratsj: Aine Suzuki
Cello: Audun Sandvik
Kontrabass: Patrick Wilder
Treblås: Andjei Maevski
Messing: Jonas Haltia og Axel Sjöstedt
Horn: Bente Rognsaa
Slagverk: Torbjørn Ottersen
Piano: Ida Mo Schanche

Vi håper koronasituasjonen vil bedre seg innen august, og planlegger i utgangspunktet for å gjennomføre samlingen som vanlig. Vi følger selvsagt situasjonen tett, og vil gi beskjed til de involverte dersom det skulle bli noen endringer. 

Et tilbakeblikk på første toårige periode med NUSO

I 2018 ble NUSO omorganisert til å være et toårig prosjektorkester, hvor musikerne spiller i orkesteret i to år om gangen. De skulle møtes til totalt fire orkestersamlinger på ulike steder i landet. Det var stor spenning knyttet til hvordan det nye tilbudet ble tatt imot, og hvordan prosjektperioden skulle gjennomføres i praksis. 

27. juli – 4. august i år var NUSO, kullet 2018-2019, samlet for fjerde og siste gang i Tallinn, Estland. Det markerte slutten på historiens aller første toårige prosjektperiode med NUSO, og det var liten tvil om at omleggingen til toårig periode var vellykket. 

Det var en tydelig sammensveiset gjeng som tok avskjed i Tallinn, og de mange tårevåte klemmene var et synlig bevis på de sterke båndene som har blitt til gjennom to år, fire samlinger, utallige øvingstimer, et stort repertoar, huskonserter, quizer, lek og alvor.

Her er et tilbakeblikk på de fire samlingene med NUSO i 2018 og 2019: 

Den aller første toårige NUSO-perioden ble forventningsfullt sparket igang med samling på Grenland folkehøgskole i Porsgrunn 23. juni – 1. juli i 2018. Konserter i Arendal kulturhus og i Ibsenhuset, Skien. Orkesteret spilte Nikolaj Rimskij-Korsakovs Scheherazade, Richard Strauss’ Obokonsert med solist Marion Walker, og John Williams’ musikk fra E.T – Adventures on Earth. NUSOs faste dirigent og kunstneriske leder Torodd Wigum dirigerte konsertene.

Orkesteret møttes igjen til høstsamling i Bodø 4. – 7. oktober, og avsluttet samlingen med konsert i vakre Stormen konserthus. På programmet stod film- og spillmusikk, til stor glede for en fullsatt konsertsal. Repertoaret bestod av utdrag fra filmene Star Wars, Harry Potter, E.T., Schindlers liste, Flåklypa, Pirates of the Caribbean og Super Mario. Dirigent på konserten var Jan-Erik Hybertsen.     

Tredje samling med NUSO fant sted på Ålesund folkehøgskole i påsken, 12. – 17. april 2019. For aller første gang samarbeidet Norsk Ungdomssymfoniorkester med NUK – Norges Ungdomskor. I anledning den store begivenheten fikk vi med oss selveste Grete Pedersen til å dirigere på konserten i Ålesund kirke. NUSO spilte utdrag fra Geirr Tveitts Hundrad Hardingtonar, Luciano Berios’ Rendering, Ludvig Irgens-Jensens Passacaglia samt Joseph Haydns Te Deum sammen med Norges Ungdomskor (med spesialskrevet arrangement fra Bjørn Morten Christophersen). 

For å markere avslutningen på NUSOs aller første toårige prosjektperiode, dro orkesteret i sommer på utenlandstur til Tallinn i Estland. Her fikk musikerne jobbe med estiske instruktører, og fikk bryne seg på både norsk, estisk og russisk musikk. Resultatet ble fremført på konserter i Jõhvi og i Tallinn, og det var ingen tvil om at NUSO-musikerne imponerte stort i Estland. Repertoaret besto av Ludvig Irgens-Jensens Passacaglia, Johannes Hanssens Valdresmarsj, Eduard Tubins Estonian Dance Suite, og Pjotr Tsjaikovskijs symfoni nr. 5. Vår egen Torodd Wigum var tilbake som dirigent på samlingen. 


Er du interessert i å være med i NUSO? Neste toårige periode går fra 2020 til 2021, og åpner for påmeldinger i desember i år. Søknadsfrist er 15. januar 2020. Følg med på nettsiden eller Facebook for nyheter og oppdateringer om påmelding. 

Foto: Sindre Lyslo, Even Tømte, Tobias Rade Evensen, Oline Grimstad, Espen Johansen & Christine Bratlie.

Neste stopp Estland

Tubin, Tsjaikovskij og Irgens-Jensen! NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester reiser til Estland med framtredende norske, russiske og estiske komponister i bagasjen.

Estlandsturneen blir den siste samlingen for NUSOs kull 2018-19, og avsluttes med to storslagne konserter i Jõhvi og Tallinn.

Om konsertene

 • Fredag 2. august kl 19:00: Johvi Concert Hall (billetter / Facebook).
 • Lørdag 3. august kl. 19:00: Kaarli Church, Tallinn (billetter / Facebook).

Repertoar:

 • Ludvig Irgens-Jensen – Passacaglia (1927)
 • Eduard Tubin – Estonian Dance Suite (1938)
 • Pjotr TsjaikovskijSymfoni nr. 5 (1888)

Konsertene ledes av orkesterets faste dirigent, Torodd Wigum. 

Om NUSO

NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester består av 84 orkestermusikere fra hele landet. Musikerne er mellom 13 og 20 år og holder et høyt nivå.

Tidligere har NUSO vært satt sammen på nytt for hver enkelt samling, men siden 2018 har orkesteret vært et fast ensemble som velges ut for en toårsperiode av gangen. Estlandsturneen markerer slutten på NUSOs første toårsperiode.

Orkesteret har hatt fire samlinger i løpet av disse to årene. Gjennom å spille sammen over tid har musikerne kunnet knytte seg sammen både musikalsk og sosialt. Slik kan NUSO være det vi ønsker at det skal være – en arena der unge musikere kan bli kjent med hverandre og utvikle sine ferdigheter.

Over nyttår starter en ny runde med prøvespill og opptak av et nytt kull dyktige orkestermusikere.

NUSO og Norges Ungdomskor til Ålesund

I påsken blir Ålesund inntatt av dyktige unge musikere fra hele landet. NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester og Norges Ungdomskor går sammen om et felles musikalsk prosjekt med konsert i Ålesund Kirke.

Sammen blir de et superensemble som skal framføre noen av de store verkene fra musikkhistorien for kor og orkester:

Geirr Tveit: Utdrag fra Hundrad Hardingtonar
Ludvig Irgens-Jensen: Passacaglia
Luciano Berio: Rendering
Josef Haydn: Te Deum

Til denne samlingen har komponisten Bjørn Morten Christophersen skrevet et spesialarrangement av Haydns Te Deum.

Samarbeid for første gang

NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester består av 84 orkestermusikere fra hele landet mellom 13 og 20 år. Musikerne holder et høyt nivå og velges ut for en toårsperiode av gangen.

Norges Ungdomskor består av 40 dyktige unge sangere fra hele landet, i alderen 16 – 26 år. NUK er et årlig prosjekt, og sangerne møtes til prøver og konserter i løpet av prosjektperioden. Koret drives av organisasjonen Ung i Kor.

Dette er første gang disse to ensemblene samarbeider om et musikalsk prosjekt. Det er også første gang noe av ensemblene opptrer i Ålesund.

Konserten skal dirigeres av en av Nordens mest markante dirigenter, Grete Pedersen. Grete Pedersen er ansatt som kunstnerisk leder for Det norske solistkor, og har tidligere jobbet med både kor og orkester.Vi er svært glade for å ha henne med, og tror hun vil løfte dette samarbeidsprosjektet til nye høyder.

Hvor og når?

Koret og orkesteret bor og øver på Ålesund folkehøgskole 12.-17. april.

Konsert i Ålesund kirke onsdag 17. april kl. 16:00.

Samlingen er støttet av Norsk Kulturråd, Sparebankstiftelsen og Ålesund kommune.

www.norgesungdomskor.no
www.nuso.no

Mer informasjon om NUSO-samlingene!

I forrige nyhetspost delte vi detaljer om førstkommende sommersamling. Men hva med de tre neste samlingene?  

Høstsamling 2018 (04. – 07. oktober)
NUSO tar turen til Bodø for å spille filmmusikk i flotte Stormen Konserthus. Repertoaret er ikke helt satt ennå, men det blir storslåtte verker fra velkjente filmer.

Påskesamling 2019 (12. – 17. april)
Vi har den store gleden av å annonsere at NUSO på denne samlingen skal samarbeide med kor! Det er nemlig Mozarts «Requiem» som står på plakaten når NUSO gjester Ålesund. Ludvig Irgens-Jensens «Passacaglia» er også en del av repertoaret.

Sommersamling 2019 (27. juli – 04. august)
Som seg hør og bør avslutter vi NUSOs toårsperiode med en grand finale. Vi tar med oss «Passacaglia» og flere spennende verker til Trondheim, før samlingen rundes av med en utenlandstur! Vi vil ennå ikke avsløre destinasjonen, men vi kan love at det blir spektakulært!

Vil du være med? Du kan søke opptak til NUSO til og med 15. januar. Søknadsskjema finner du her.

Smugtitt på sommersamlingen 2018

Endelig kan vi avsløre noen av de mange spennende planene vi har for NUSO i perioden 2018-2019. 

Det blir nemlig orientalske toner når NUSO møtes til sommersamling i 2018. Samlingen vil finne sted på Grenland folkehøgskole i Porsgrunn 23.06 – 01.07.2018, og avsluttes med to konserter:

 • Arendal kulturhus – 30.06.2018 (billetter i salg her: http://bit.ly/2BsExby)
 • Ibsenhuset, Skien – 01.07.2018

Dirigent: Torodd Wigum.

Repertoar:

Nikolaj Rimskij-Korsakov – Scheherazade 
Scheherazade, skrevet i 1888, er et storslagent symfonisk dikt basert på eventyrsamlingen Tusen og én natt. I verket møter vi blant annet karakterene Sinbad og prins Kalendar, og vi inviteres med på fest i Kabul. Scheherazade regnes som et av Rimskij-Korsakovs mest kjente verker.

Richard Strauss – Oboe Concerto, solist Marion Walker
Strauss’ obokonsert er skrevet i 1945, og har blitt stående som en av de største og vakreste obokonsertene gjennom musikkhistorien. Til konsertene i Arendal og Skien har vi vært så heldige å få med oss Marion Walker som solist. Marion er ansatt i Kristiansand Symfoniorkester, og jobber i tillegg mye med å rekruttere flere unge oboister, blant annet gjennom gruppen Obotigrene.

Vil du være med? NUSOs søknadsfrist er 15. januar.

Søknadsskjema finner du her.

Opptak til NUSO 2018-2019

NUSO utvider og tar opp musikere for en periode på to år av gangen. Skal du være med, må du søke innen 15. januar!

I over 29 år har NUSO — Norsk Ungdomssymfoniorkester vært et nasjonalt symfoniorkester for ungdom. Nå gjør vi noen grep for å styrke orkesteret som et godt sted å spille og utvikle seg musikalsk, og som en leverandør av kunstneriske prestasjoner av høy kvalitet.

NUSO har vært bygget opp rundt en ukelang samling i sommerferien. De siste årene har vi også utvidet med en høstsamling. Nå utvider vi enda mer.

Fra og med 2018 blir orkesteret organisert i perioder på to år. Det vil si at man søker om opptak for to år av gangen. NUSO er planlagt å ha fire samlinger i løpet av denne perioden.

Ved å spille sammen over flere år vil vi at orkesteret skal bli enda mer samspilt og kunne ha enda mer ambisiøse mål — og at musikerne som spiller i orkesteret skal ha enda bedre muligheter til å utvikle seg musikalsk.

Vil du være med? Søknadsfrist for perioden 2018-2019 er 15. januar.

Her kan du se hva som kreves for å søke opptak til NUSO — Norsk Ungdomssymfoniorkester.

Assistentdirigent i NUSO

UNOF – De Unges Orkesterforbund er med i en ny satsning på unge dirigenter i Norge i samarbeid med Sparebankstiftelsen Dextra. I den anledning vil vi åpne opp for en assistentdirigent i NUSO – Norsk Ungdomssymfoniorkester.

Dette er ment som et ekstratilbud til noen som også kan spille i orkesteret.

Form og innhold er under utarbeidelse, men her er rammer for assistentdirigentplassen.

Hva krever vi av deg?

Assistentdirigenten er med på NUSO som en vanlig deltaker på orkesterets samlinger og må derfor:

 • Være mellom 13 og 22 år
 • gjøre nødvendige forberedelser og gjøre seg kjent med verkene
 • følge regelverket for kurset
 • Ha muligheten til å spille med i orkesteret utenom direksjons/egenstudie-økter, eller på noe av repertoaret. Hvis det kommer søkere som ikke spiller orkesterinstrumenter, kan  gjøre unntak fra dette
 • bo sammen med resten av orkesteret og være en del av det sosiale fellesskapet
 • betale deltakeravgift
 • send inn vanlig søknadsskjema, noter at du søker som dirigent også

Søkeren må også sende inn et motivasjonsbrev der de skriver om sin erfaring og hvorfor de vil dirigere. Hvis søkeren har noe videomateriell av seg selv som dirigerer, så kan de sende inn det til nuso@unof.no eller dele det med oss på annen måte.

Det er ikke satt opp noen formelle krav til kompetanse, utdanning eller erfaring. Dette er i utgangspunktet ikke et tilbud for direksjonsstudenter på høyere nivå, eller nyutdannede dirigenter, da det finnes egne tilbud for disse.

Hva kan vi tilby?

Assistentdirigenten får «timer» med dirigent Torodd Wigum når de andre i orkesteret har gruppetimer, eller andre egnede tidspunkt. Nivået tilpasses assistentdirigenten.

Assistentdirigenten får også prøve å dirigere og innstudere noe av musikken med orkesteret.

Utover dette Torodd dele av sin kunnskap om klassisk musikk, orkester og partiturlesing.

Hvis du har konkrete spørsmål, kontakt nuso@unof.no, vi kan videreformidle spørsmål til Torodd Wigum.