Huskeliste: instrument og ørepropper

Hvis hørselen blir skadet kan den ikke repareres. Derfor er det viktig å vite hvordan du beskytter den, samtidig som du spiller like bra.
– Mange musikere bruker masse penger på å beskytte og ta vare på instrumentet sitt, men de gjør ingenting for å passe på hørselen sin.
Det sier Dr. Mattias Bertsch. Han er professor, trompetist og forsker blant annet på akustikk og lydnivåer. Han mener vi må snakke mye mer om hvordan man kan passe på ørene sine når man er omgitt av høy lyd hver dag.
– Instrumentalister kjøper dyre instrumenter, ny kasse, bedre bue, de reparerer utstyr som blir ødelagt og betaler for spilletimer med spesifikke lærere. Ørene bør være en like viktig del av dette, sier han.
Ørene trenger hvile
Når du trener blir musklene i kroppen slitne og trenger hvile. Det samme gjelder for cellene i ørene, forklarer Berstch.
Jo mer lyd du utsettes for i løpet av en dag, jo mer slitne blir hørselscellene. Da hører du rett og slett dårligere.
– Hvis du setter deg i bilen og hører på musikk etter en lang dag, så virker alt helt greit. Men når du setter deg i bilen neste morgen, og høyttalerne starter med samme volum som kvelden før, virker det veldig høyt.
– Det er fordi hørselscellene inne i ørene har fått restituere i mellomtiden, og blitt mer følsomme igjen, forklarer han.
Men hvis hørselscellene blir utsatt for høyt lydnivå heletiden, uten å hvile nok, kan hørselen bli skadet permanent. Og musikere er ekstra utsatt.
Derfor må man beskytte ørene allerede fra man er ung, enten lyden kommer fra en konsert, en byggeplass eller en motorsykkel.
– For hørselscellene spiller det ingen rolle hva slags lyd som aktiverer dem. Det er lydnivået som teller, samme om det er musikk eller noe helt annet, sier Bertsch.
Sekunder og timer
Men tilbake til orkesteret. Hvor høy lyden er kommer nemlig helt an på hvor du sitter.
– For strykerne er det som regel ikke et stort problem, med mindre de blir plassert rett foran messingblåserne. For en som spiller trompet går det ofte greit, ettersom lyden er mye høyere foran instrumentet enn bak det. Men hvis trompetistene sitter nærme cymbalene blir de likevel utsatt for kjempehøy lyd, forklarer Bertsch.
Sammen med andre forskere har han gjort lydopptak fra forskjellige posisjoner i orkesteret, for å vise hvor ulikt det høres ut. Det kan du sjekke ut her.
– Ofte vet vi jo bare hvordan det høres ut der vi selv sitter. Men man kan lære mye av hvordan det oppleves for de andre instrumentgruppene eller dirigenten, sier han.
I tillegg har han laget en oversikt med de beste tipsene for å beskytte hørselen, og en tabell for når de ulike lydnivåene blir farlige.
Noen lydnivåer kan være skadelige for ørene etter bare noen sekunder, for eksempel en trompet som spiller i forte fortissimo (fff). Men man kan tåle å høre på de fleste messinginstrumenter i opp mot en time før det blir skadelig, hvis de spiller med mer normalt lydnivå.
Den aller beste måten å beskytte seg på er å bruke ørepropper, ifølge Bertsch.
– Det finnes mange forskjellige typer, som koster alt fra noen hundre til noen tusen kroner. Man bør i det minste skaffe seg de billigste, men det aller beste er formstøpte ørepropper. Og når du først har kjøpt dem kan du ha dem i mange år, sier han.

Finn din egen måte
Det viktigste, mener Bertsch, er å finne en måte å beskytte ørene på som fungerer for deg og ditt instrument.
– Vær kreativ når du bruker øreproppene. Bruk dem i ett øre om gangen og bytt etter en stund, for eksempel. Øv på å ta dem inn og ut underveis i det du spiller, så du kan tilpasse det når du vet at lydnivået blir høyt.
Selv foretrekker han å ha proppene i en snor rundt nakken. Da er de lette å få tak i, og vanskelige å miste.
– Lag deg en vane med å alltid ha øreproppene lett tilgjengelig, i brystlommen på skjorta, på notestativet eller rundt halsen. Da blir de brukt også, sier Bertsch.
Et annet tips for å beskytte ørene er å regulere styrkegradene når du øver på egen hånd.
– Spill med lavere volum når du kan. Du trenger som oftest ikkeå øve med kjempesterkt volum hver gang, selv om du skal ha det på konsert.
I tillegg er det veldig viktig å ta pauser sånn at både kroppen og ørene får koblet av.
– Undersøkelser viser at dersom man har en tre timer lang øvelse på formiddagen, og så en ny økt senere, vil hørselen klare seg bedre jo lenger pause du har mellom, sier Bertsch.
Som å bruke sykkelhjelm
Han mener at de fleste unge musikere er for dårlige til å bruke hørselsbeskyttelse. Mange har ørepropper, men lar dem ligge hjemme eller i sekken.
Bertsch sammenligner det med å bruke sykkelhjelm, og mener vi må være gode eksempler for hverandre. Det må bli kult å beskytte hørselen sin!
– Hvis du aldri ser at foreldrene eller vennene dine brukersykkelhjelm, er det lite sannsynlig at du begynner med det selv, sier han.
I mange profesjonelle orkestre er det faktisk påbudt å bruke hørselsbeskyttelse. Det samme gjelder på andre arbeidsplasser med mye støy, som på byggeplasser og i industrien. Bertsch påpeker at instrumenter kan repareres, eller i verste fall erstattes. Det kan man ikke gjøre med hørselen.
– Når en hørselscelle dør, så dør den for alltid. Du kanikke reparere den.
Dr. Mattias Bertsch er leder for ÖGfMM, Den østerrikskeforeningen for musikk og
medisin. Intervjuet er basert på det Erasmus+-støttedeprosjektet The Future of Youth
Orchestra, hvor Bertsch og andre forskere jobbet medmusikerne i NUSO og
Landesjugendorchester Hamburg (LJO).
Bildegalleri
Trykk på et bilde for åpne i fullskjerm.