Med VR-briller kan du øve hvor som helst

Tenk å gå direkte fra middagsbordet og til konsertsalen i Elbphilharmonie for å øve. På én ettermiddag. Det går faktisk an!
– Sceneskrekk er veldig vanlig, også blant profesjonelle musikere, sier trompetist og forsker Dr. Mattias Bertsch.
Han jobber blant annet med rom og akustikk, og har laget et VR-verktøy som gjør det lettere å forberede seg på å spille i et nytt rom.
Med veldig enkelt utstyr kan du nemlig stå på ditt eget rom og samtidig oppleve hvordan det blir å prøvespille et helt annet sted.
Her kan du teste VR-verktøyet!
Høyder og edderkopper
– Det er en måte å lære å takle frykten sin på. Det kan fungere for sceneskrekk også, sier Bertsch.
Det finnes allerede mange måter å motvirke sceneskrekk og nervøsitet på. Som eksponeringstrening, mental trening, og teknikker for avspenning og avslapping.
Bertsch påpeker at poenget med VR-teknologi ikke er å erstatte alt dette. Det en ny mulighet, i tillegg til det som finnes fra før.
– Vi vet jo allerede at VR kan fungere veldig bra til eksponeringsterapi for folk som er redde for høyder eller edderkopper, sier han.
Bli kjent med rommet
Den store fordelen med å bruke VR-briller er at man får se hvordan lokalet ser ut på forhånd.
– Se for deg at du studerer i mange år for å bli en god musiker. Så skal du på prøvespill et eller annet sted, i et rom du aldri har vært i. Du aner ikke hvordan det blir, og det kan være stressende, sier Bertsch. – Du kan alltids få noen til å sende deg bilder av rommet eller konsertsalen, men med VR blir det mye mer realistisk.
Ofte hjelper det nemlig å være forberedt på hva som kommer. Dessuten foregår prøvespill og konserter gjerne på steder du ikke har mulighet til å besøke på forhånd.
– For eksempel i Elbphilharmonie i Hamburg. Der har du publikum både foran og bak deg. Det kan være greit å vite på forhånd, sier Bertsch.
Lett å bruke, åpent for alle
Å bruke VR på denne måten høres kanskje komplisert ut, men det er veldig enkelt, sier Bertsch.
Du trenger ikke å kjøpe masse fancy utstyr, i verste fall kan du låne av noen andre. – Du trenger vanlig internett og en hvilken som helst nettleser. Mange unge i dag har allerede et sett med VR-briller som de bruker til gaming. Det er alt, sier han. – Og nettsiden er gratis å bruke for alle som har utstyret de trenger.
Den største utfordringen er kanskje å finne tid. Hvis man vil overvinne sceneskrekk tar det jo mer enn et par minutter.
– Mellom egenøving og orkesterprøver er det vanskelig å finne nok tid til å trene på dette, sier Bertsch.
Akustikken kommer
Han forteller at teknologien fremdeles er under utvikling, men at resultatene så langt har vært gode.
– Akustikken i rommene mangler vi fremdeles å simulere. Sådet skal utvikles fremover. Da vil de som prøver VR også kunne teste hvordan det er å spille i rommene de besøker.
– Du spiller og synger veldig annerledes i en kirke eller i dusjen, sammenlignet med et øvingsrom eller din egen leilighet.
– Så det er en fordel å trene på å tilpasse seg forskjellige omgivelser også når det kommer til akustikk, sier Bertsch.
Dr. Mattias Bertsch er leder for ÖGfMM, Den østerrikske foreningen for musikk og medisin. Intervjuet er basert på det Erasmus+-støttede prosjektet The Future of Youth Orchestra, hvor Bertsch og andre forskere jobbet med musikerne i NUSO og Landesjugendorchester Hamburg (LJO).
Bildegalleri
Trykk på et bilde for åpne i fullskjerm.